Grundlaget for dette års arrangement

4. maj 2020 – 75-året for Danmarks Befrielse

Krig
For 75 år siden – den 4. maj 1945 blev Danmark befriet fra 5 års tysk besættelse.
Krigen var slut, og troen på fred var stærk.

Men de sidste 75 år har ikke været fredelige. Verdens magthavere er ansvarlige for utallige krige. De er ansvarlige for millioner af døde. De er ansvarlige for, at mennesker lever med ar på krop og sjæl. De er ansvarlige for, at millioner er drevet på flugt. De er ansvarlige for, at flygtninge i årevis lever i overfyldte og umenneskelige flygtningelejre.
Og de er ansvarlige for, at rustningsindustrien øger produktion og salg af våben.

Oprustning og nye fjendebilleder
Våbenindustrien har kronede dage takket være regeringschefer, der til enhver tid kan udpege fjendebilleder, som der skal bruges våben til at bekæmpe. I årevis har fjendebilledet været Irak, Afghanistan, Syrien og Islamisk Stat. Men disse lande er nu ved at blive skiftet ud med nye, så argumenter for en oprustning kan opretholdes. Arktis er blevet den nye kampplads for det geopolitiske spil om militært herredømme, ressourcer og handelsveje.
Den danske regering har lovet Trumps USA og de øvrige NATO-lande at øge de militære udgifter betragteligt. Det er udgifter, som over de næste mange år vil løbe op i milliarder og atter milliarder.

I øjeblikket øger USA presset på Iran, og det kan udløse en ny, omfattende krig i Mellemøsten. Regering bør bryde med USA's krigskurs, de danske soldater må trækkes helt hjem, og udenrigspolitikken må bygge på international folkeret og internationale konventioner.

Velfærd og klima i stedet for våben
I sundhedsvæsenet mangler der læger, sygeplejersker og sosu-personale; børn i daginstitutioner har brug for flere voksne; skoler og uddannelser er blevet udsultet; der er akut mangel på billige boliger, og klima og miljø har hårdt brug for investeringer.
Vi ønsker ikke bomber, men billige boliger. Vi ønsker ikke u-både, men uddannelser. Vi ønsker ikke flere kampfly, men et bedre klima.

4. Maj på Vesterbro
4. Maj-Initiativet på Vesterbro tager dyb afstand fra, at våben erstatter velfærd; at krig erstatter humanisme; at nationalisme og racisme erstatter solidaritet og ligeværd.

4.maj-initiativet er rundet af erfaringerne fra den Anden Verdenskrig. Især Vesterbro i København blev kendt for sin modstand. Parolen “Istedgade overgi´r sig aldrig!” blev symbol på befolkningens aktive modtand.

Denne modstand mindes vi ved at gå gennem Istedgade 4. maj, hvor vi siger nej til krig, racisme og fremmedhad.
Vi ønsker et samfund, som bygger på lighed, mangfoldighed og solidaritet.

Istedgade overgiver sig aldrig!

Fakkeloptog gennem Istedgade med start på Halmtorvet kl. 19:30.