Grundlaget for dette års arrangement

2019

Opbrud i Europa

Verdens rige og magtfulde frygter i stigende grad et socialt oprør fra de uregerlige, vrede og frustrerede befolkninger.

Elitens frygt kom konkret til udtryk på årets møde i World Economic Forum i Davos, Schweiz for verdens rigeste personer og mest magtfulde politikere.

Frygten skyldes, at befolkningerne er begyndt at reagere og sætte hælene i. De mangler tillid til den rådende samfundsorden og føler slet ikke, at de er deltagere i demokratiet.

De Gule Veste fra Frankrig har med deres aktioner i månedsvis sat fokus på det store gab mellem eliten og den utilfredse befolkning, der føler sig sat ud på et sidespor.

De reagerer mod, at pengeinteresser går forud for menneskeligt hensyn. De reagerer mod, at uligheden øges til fordel for lavere beskatning for de velhavende. De reagerer mod en EU-dikteret udsultning af budgetterne til dagpengesystemet, de sociale – sundhedsmæssige- og kulturelle områder. De juridiske rettigheder udhules, hvorved vores demokratiske rettigheder mindskes.

De reagerer mod at der til gengæld bliver ødslet enorme summer på militært isenkram, som skal bane vejen for en EU-hær.

Europa har lukket sine grænser, og tusinder af flygtninge drukner i Middelhavet, mens politikerne forsøger at undslå sig ansvaret for de flygtningestrømme, de selv har skabt gennem krige og rovdrift på ressourcer.

I kølvandet på opbruddet i Europa med sin utryghed og frygt for fremtiden forsøger højrepopulistiske og antidemokratiske kræfter at skabe falske fjendebilleder. Racister og fascister udnytter den folkelige utilfredshed maksimalt til at oppiske had mod mennesker af en anden hudfarve.

Vi forsvarer demokratiske rettigheder og Danmarks nationale selvbestemmelse, men vi er imod nationalisme, fremmedhad og racisme.

Danmark er et rigt land. Produktionsapparatet er veludviklet. Uddannelsesniveauet er højt. Så det skulle være muligt at fremstille flere, bedre og billigere varer, boliger og tjenesteydelser. Så tryghed i tilværelsen og menneskelig udfoldelse kan sikres for alle. Men verdens rigdomme og produktive muligheder ejes af et fåtal.

4. Maj-Initiativet på Vesterbro tager dyb afstand fra, at våben erstatter velfærd; at krig erstatter humanisme; at nationalisme og racisme erstatter solidaritet og ligeværd

4.maj-initiativet er rundet af erfaringerne fra den Anden Verdenskrig. Især Vesterbro i København blev kendt for sin modstand. Parolen “Istedgade overgi´r sig aldrig!” blev symbol på befolkningens aktive modtand.

Denne modstand mindes vi ved at gå gennem Istedgade 4.maj, hvor vi siger nej til krig, racisme og fremmedhad.

Vi ønsker et samfund, som bygger på lighed, mangfoldighed og solidaritet.

 

Istedgade overgiver sig aldrig!

Fakkeloptog gennem Istedgade med start på Halmtorvet kl. 19:30.